Angst en Paniek

Angst en Paniek behandeling bij Psycholoog Arnhem

Psycholoog Arnhem helpt je Angst te overwinnen

 

Angstbehandeling die werkt!
 Overmatige angst

Ben je vaak (over)bezorgd, voel je onrust, voel je spanning of voel je je ongemakkelijk terwijl je met je gezonde verstand weet dat er geen direct gevaar dreigt, dan heb je een milde vorm van overmatige angst.
Wanneer je last hebt van bijvoorbeeld angst- en paniekaanvallen, angst voor mensen en drukke plaatsen, heel bang voor kleine of grote ruimten, beesten, mensenmassa’s, hoogte, auto’s, vliegtuigen etc. of bijna constant het gevoel dat er iets heel ergs kan gebeuren (gegeneraliseerde angststoornis), dan heb je waarschijnlijk een meer extreme vorm van angst.

Angst is een lichamelijke toestand met fysiologische, cognitieve, emotionele en gedragsaspecten. Zoals je ziet kun je angst hebben in heel veel verschillende vormen. Sterker nog: er bestaat geen andere mentale verstoring die in zoveel verschillende vormen voorkomt als ANGST! Wanneer je door angst in je dagelijkse leven niet meer normaal kunt functioneren dan heb je last van overmatige angst die je belemmert en beperkt. Terwijl je hel goed weet dat dit onnodig is omdat er geen direct gevaar dreigt. Dit kan heel frustrerend zijn!

Wat is angst

Angst is een natuurlijk afweermechanisme dat ons in staat stelt om snel te reageren wanneer er gevaar dreigt. Dankzij angst kunnen wij als kwetsbare wezens goed overleven in een wereld die soms gevaarlijk kan zijn. Angst is dus heel gezond zolang de angst proportioneel is voor de situatie, zoals een rookmelder kan waarschuwen voor brandgevaar.

Angst wordt een lastige belemmering die je leven behoorlijk zuur kan maken als je vaak banger bent dan nodig in de situatie. In dat geval heb je last van overmatige angst. Dit kun je vergelijken met een rookmelder die alarm slaat wanneer er waterdamp bij komt.

Aanpak van angst die werkt bij Psycholoog Arnhem:
  • de oorzaken van je overmatige angst helder maken en op een rijtje zetten
  • jezelf leren accepteren met de angst, doordat je jezelf beter kunt begrijpen
  • trainen en oefenen om niet meer te schrikken van angstgevoelens in je lijf
  • oefeningen doen met EFT om de angst definitief te verminderen
  • je eigen grenzen leren kennen en accepteren
  • beperkende denk- en gedragspatronen van angst doorbreken
  • training om grenzen te stellen en meer assertief te communiceren
  • als het nodig is: verwerken van traumatische herinneringen
  • praktische oefeningen voor ontspanning en betere ademhaling
  • opnieuw leren luisteren naar wat je gevoel zegt, met gezond verstand erbij!

Ik help je om de oorzaak van je angst helder te maken zodat je jezelf beter kunt begrijpen. Vervolgens laat ik je zien hoe je in je dagelijkse leven een aantal dingen anders kunt doen dan je tot nu toe deed om de spanning en stress van je angst te doorbreken. Naast versterken van je gezonde verstand zijn praktische oefeningen bijna altijd nodig, omdat angstreacties altijd net iets sneller zijn dan je gedachten (zie o.a. het neurofysiologisch onderzoek van Joseph LeDoux). Je komt weer in contact met je eigen kracht. Angst vermindert stap voor stap, angst maakt plaats voor vertrouwen en je kunt weer leven in plaats van overleven!

De snelheid waarmee je van je angst af kunt komen verschilt nogal van persoon tot persoon. Regelmatig zijn mensen in 3 tot 5 afspraken angstvrij en voelen ze vertrouwen en veel meer zelfzekerheid. Wanneer overmatige angst een symptoom is van onverwerkte gebeurtenissen uit een grijs verleden, dan kan het proces wat langer duren. Dit hangt dus af van de aard en ernst van de angstklachten en wat er allemaal achter kan zitten.

Met een gezonde dosis doorzettingsvermogen, een beetje geduld en het consequent opvolgen van aanwijzingen en oefeningen lukt het (bijna) altijd om de angst te overwinnen! Wacht niet langer en neem vrijblijvend contact op, dan bespreek ik graag met je of en hoe ik je kan helpen!

Zelf Angst oplossen met behulp van EFT in plaats van therapie?

Let op: dit is niet voor iedereen geschikt. Raadpleeg bij hardnekkige of ernstige angstklachten altijd een professional! Wanneer je een matige vorm van angst hebt, kun je deze waarschijnlijk ook wel zelf oplossen. Kijk op NietBangVoorAngst.nl – Online Videocursus Emotional Freedom Techniques (EFT) en ga direct aan de slag!

Waarom werk ik met EFT in de therapie

In de praktijk heb ik ervaren dat praten alleen vaak niet genoeg is om daadwerkelijk een verandering in gang te zetten. Daarom ben ik altijd op zoek geweest en heb ik bewezen effectieve methoden gevonden om gespreksbehandeling te ondersteunen met eenvoudige oefeningen die je heel gemakkelijk en snel zelf kunt leren. De methode EFT (Emotional Freedom Techniques) is hier een mooi voorbeeld van.

EFT gebruik ik regelmatig als hulpmiddel in mijn psychologiepraktijk in Arnhem om de begeleiding te ondersteunen. EFT werkt vooral heel goed om angst en paniek snel te verminderen! Het is een methode die je gemakkelijk in korte tijd kunt leren om voor jezelf te doen (als je dit wilt natuurlijk). Uit ervaring weet ik dat mensen die EFT regelmatig voor zichzelf doen, sneller minder angst, spanning en stress hebben dan mensen die geen EFT doen. Met EFT hoef je dus minder vaak terug te komen!

 

Uw psycholoog in Arnhem, werkzaam in Arnhem en online voor heel Nederland.
Psycholoog Arnhem bij Balans-Training heeft snelwerkende oplossing bij spanning en stress als gevolg van angst, fobie, sociale fobie, angst- en paniekstoornis, trauma, PTSS en depressie.