EFT bij Psycholoog Arnhem

EFT Emotional Freedom Techniques bij Psycholoog Balans-Training in Arnhem en Online

Emotional Freedom Techniques (EFT)

Emotionele Vrijheids Technieken, beter bekend als EFT (Emotional Freedom Techniques), is een snelwerkende, makkelijk te leren oefening die je zelf kunt doen om nare emoties te neutraliseren. Psycholoog Arnhem werkt veel met EFT omdat je met EFT therapie sneller van je klachten af komt. Doe EFT bij stress en onprettige gevoelens en voel snel de rust!

Hoe werkt EFT?
Om Klop eenvoudig met je vingertoppen op de acupressuurpunten van de lichaamsmeridianen en de stress vermindert doordat adrenaline en cortisol (stresshormonen) in je bloed plaats maken voor serotonine (gelukshormoon).

Lichaamsenergie
Om te begrijpen hoe EFT werkt, zijn de volgende punten van belang:
Ons lichaam werkt op energie; voedsel wordt verbrand en in energie ongezet. Lichaamscellen gebruiken energie, slaan energie op in de vorm van koolhydraten en vetten en wisselen energie en informatie uit met andere cellen (in organen, zenuwen, spieren etc.). Gevoelens die je in je lichaam kunt voelen zijn in wezen turbulenties in deze lichaamsenergie.

De oude Chinezen hebben duizenden jaren geleden een gedetailleerd en accuraat beeld geschetst van de menselijke energiehuishouding. Aan de hand van meridianen (verticale energiebanen, die niet of nauwelijks met zenuwbanen en bloedvaten corresponderen) hebben ze beschreven hoe deze energie door het lichaam stroomt. Ook hebben ze de energetische samenhang tussen lichaam, ziekten en stemmingen heel nauwkeurig en logisch beschreven. Tot op heden is deze kennis ongeëvenaard en inmiddels wijd verspreid bekend geworden door toepassingen in o.a. voetreflexzone therapie, acupunctuur, acupressuur, Shiatsu, Qi Gong, Tai Chi en vele andere vormen van geneeskunst en beweging.

Wat zijn emoties nou eigenlijk?
Emoties zijn gevoelens in het lichaam die aan een idee of gedachte gekoppeld zijn. Op deze manier kan een gedachte een hiermee geassocieerd gevoel in het lichaam opwekken en andersom kan een gevoel in het lichaam een hiermee geassocieerde gedachte activeren.

Negatieve emoties zijn verstoringen in het lichaamsenergie systeem, waardoor de lichaamsenergie niet meer vrij kan stromen. Zo kun je letterlijk een blokkade voelen (bijvoorbeeld in de keel of op de borst) door een geactiveerde, nog niet verwerkte emotie zoals angst of verdriet.

Emoties worden gevormd en opgeslagen in ons lichaam en bestuurd door het emotionele brein. Dit is het limbische systeem, ook wel onze ‘oerhersenen’ genoemd, die bovenop de hersenstam zitten. Dit limbische systeem regelt heel veel autonome lichaamsfuncties, zoals waken, slapen, bloedsuikerspiegel, stressniveau (vechtvlucht reacties) etc.

Wanneer je een fobie hebt voor spinnen bijvoorbeeld, zul je bij het zien van een klein spinnetje al een duidelijke lichamelijke reactie kunnen krijgen. Bewust weet je wel dat het kleine spinnetje jou helemaal geen kwaad kan doen, maar voor je dit kunt bedenken en jezelf gerust kunt stellen is die lichamelijke stress-reactie al bezig. Je hart gaat sneller kloppen, handen gaan zweten, je wordt bleek in je gezicht (door vernauwing van aderen die het bloed naar het hart stuwen) en spieren spannen zich aan.

Stop met vechten en vluchten
Wanneer je last hebt van een ongewenste, beperkende emotie kun je wel bewust je gevoelens proberen te sturen, maar meestal mondt dit uit in een innerlijke strijd. Je emotionele brein, waar ook een belangrijk deel van je onderbewuste zetelt, is namelijk veel sneller in reactie op indrukken van buitenaf dan je bewuste, rationele brein (prefrontale hersenschors; hiermee evalueren en reguleren we de emotionele impulsen). Bewust wil je niet zo schrikken van iets waarvan je weet dat het geen bedreiging is, maar onbewust zit er een ‘ingebakken’ reactiepatroon waardoor het in je hele lichaam voelt alsof het wel bedreigend is.

De strijd tussen het bewustzijn en het onderbewuste die hierop volgt, wordt ook wel ‘psychologische omdraaiing’ genoemd (psychological reversal) die veel energie kost en je gevoel van zelfwaardering onderuit kan halen. De reden waarom veel verbaal gerichte therapieën slechts een beperkt effect hebben en vaak veel tijd in beslag nemen, is omdat ze via het bewuste denkvermogen de emotie willen veranderen (denk anders en je gaat je anders voelen). Dit kan dus hetzelfde effect hebben als olie op een vuur gooien wat je eigenlijk wilt blussen!

EFT werkt direct op de emotie
Eerst wordt de weerstand tegen het probleem tijdelijk verminderd of ongedaan gemaakt (de energie wordt gelijkgericht) door jezelf (tijdelijk) te accepteren met je probleem. Terwijl de bewuste aandacht op de beperkende emotie gericht blijft, krijgt het emotionele brein (het limbische systeem) door het kloppen op de energiebanen (meridianen) direct signalen dat de energie overal weer normaal mag stromen. Dit geeft snel ruimte en een gevoel van opluchting. Vaak ontstaan hierbij spontaan nieuwe inzichten in het probleem. Door een aantal keer de EFT procedure gericht op alle aspecten van beperkende emoties toe te passen, kun je werkelijk vrij worden van deze emoties en oude gedragspatronen doorbreken.

Psychologiepraktijk Balans-Training in Arnhem en online geeft verantwoorde en professionele begeleiding met EFT
Alle aspecten van een emotie worden belicht en aangepakt. Tijdens de sessies leer je de EFT techniek zelfstandig toepassen, zodat je deze thuis ook kunt doen (je krijgt dan ook vaak ‘huiswerk’ mee). Afhankelijk van de ernst en de aard van de klachten, kun je binnen 5 tot 10 sessies al een groot verschil merken en gevoelens van opluchting ervaren.

Wanneer kan EFT goed helpen?
EFT werkt zeer goed bij allerlei klachten met als oorzaak onverwerkte emoties, van pijnlijke herinneringen tot traumatische ervaringen. Ook werkt EFT meestal zeer goed en snel bij angsten en fobieën (claustrofobie, smetvrees, hoogtevrees, faalangst, etc.), verslavingen (rookverslaving, anorexia en boulimie, alcohol, tics en OCS). Ook de onderliggende oorzaken van een depressie kunnen behandeld worden.

EFT bij lichamelijke en psychosomatische klachten
Vaak kan de intensiteit van lichamelijke symptomen, zoals pijn, met behulp van EFT flink afnemen. Het effect kan verrassend zijn als de emoties die samenhangen met de lichamelijke en psychosomatische klachten met EFT behandeld worden. Dit geeft meestal een dieper en duurzamer effect dan alleen het behandelen van de symptomen. EFT kan vaak een positief effect kan hebben bij fysieke klachten zoals rugpijn, hoofdpijn, migraine, fibromyalgie, symptomen van reumatoïde artritis, symptomen van MS en allergieën. Let op: raadpleeg bij lichamelijke klachten ook altijd een arts!

Hoe lang duurt een behandeling met EFT?
De therapie bij Psycholoog Arnhem is erop gericht om je de EFT techniek zelf te leren, zodat je deze in het dagelijks leven zelf kunt toepassen. Meestal is het nodig om, afhankelijk van de problematiek, 5 tot 10 sessies onder begeleiding te doen. Deze sessies duren ca. 1,5 uur en helpen je om de onbewuste, beperkende denk- en gedragspatronen bewust te maken. Hierbij krijg je gerichte aanwijzingen om emotionele problemen zelf te hanteren en verwerken. Ook kan de EFT methode ingezet worden en deel uitmaken van een behandeling die gericht is op stresshantering of traumaverwerking.

Kan EFT bijwerkingen hebben?
Soms kan het voorkomen dat bepaalde klachten tijdens een EFT behandeling eerst verergeren voordat ze afnemen, zoals hoofdpijn, angst of verdriet. Dit betekent niet dat EFT niet goed werkt, maar dit kan gebeuren omdat de spanning rond het hebben van de klacht vrijkomt. Voor verwerken en loslaten van onverwerkte emoties is het namelijk nodig om contact met deze emoties te maken. Als je lang tegen deze gevoelens hebt gevochten, kan het bedreigend zijn om ze toe te laten. Bij EFT is het echter nooit de bedoeling om je onder te dompelen in nare gevoelens en dit is ook zeker niet nodig. Neem bij erger wordende klachten altijd contact op met je behandelend therapeut. Als je zelf met EFT werkt, dan kun je bij erger wordende klachten de oefening zonder woorden doen (alleen tappen op de meridianen) of stop gewoon even met EFT en kom tot rust.

Cursussen en workshop EFT (Emotional Freedom Techniques)

Regelmatig verzorgt psychologiepraktijk Balans-Training in Arnhem de cursussen EFT Practitioner en EFT Master voor therapeuten en belangstellenden die op gedegen en verantwoorde manier EFT willen leren voor zichzelf en om anderen met EFT te behandelen. Klik hier op EFT Cursus & Training voor informatie, data en aanmelden!