Zelftwijfel en Schuldgevoel

Omgaan met Moeilijke Manipulatieve Mensen

Zelftwijfel en Schuldgevoel bij Moeilijke Mensen

Voel je je onbegrepen, gefrustreerd, twijfel je aan jezelf, pieker je vaak of je iets wel goed deed of iets beter niet had gezegd, ben je veel bezorgd of voel je je (te) snel schuldig en betrek je (te)veel op jezelf?

Grote kans dat je een of meer moeilijke mensen in je omgeving hebt, die ook nog eens behoorlijk manipulatief kunnen zijn. We hebben er, vroeg of laat, allemaal wel eens mee te maken: lastige sociale situaties waarin je je soms zeer ongemakkelijk kunt voelen.

“Heb ik iets verkeerd gezegd of gedaan?”
“Had ik dat beter niet kunnen zeggen?”
“Waarom reageert hij/zij nou zo, hoe kan ik voorkomen dat zoiets weer gebeurt?”

In de Knoop bij Moeilijke Mensen

Aan jezelf twijfelen kan enorm vermoeiend en belemmerend zijn. Je kunt je er behoorlijk onzeker door gaan voelen, vooral wanneer je je er ook nog schuldig bij voelt. Ook kun je je zelfs klein voelen worden en bang voor buitensluiting!

Angst, Depressie, Onzekerheid bij Moeilijke Manipulatieve Mensen

Als je dit herkent, wees gerust, je bent zeker niet de enige (al kun je je soms behoorlijk eenzaam voelen in die situaties). En het ligt meestal véél minder aan jou dan je denkt!

Omgaan met moeilijke mensen kan ontzettend lastig zijn, niet alleen omdat we dit meestal niet leren, maar vooral omdat we precies het verkeerde leren! Heel vaak leren we vroeg in ons leven al af om adequaat voor onszelf op te komen.

Wil je in lastige sociale situaties, met name in contact met moeilijke mensen, je sterker voelen, meer zelfvertrouwen uitstralen en zonder schuldgevoel of zelftwijfel je grens aangeven door goed voor jezelf op te komen?

Hier help ik je graag en goed mee verder. Als psycholoog in Arnhem en online heb mij sinds jaren extra verdiept, gestudeerd en gespecialiseerd in alle aspecten van moeilijke mensen en de ravage die zij bij anderen kunnen aanrichten. Deze kennis was op de universiteit helaas gebrekkig aanwezig, dus er zitten vele dagen en maanden zelfstudie in. Dit vond ik nodig en belangrijk, omdat ik in de loop van de jaren heel veel hulpvragen kreeg van mensen die zelfs angstig, paniekerig, depressief of getraumatiseerd waren van een of meer moeilijke personen in hun nabije omgeving (collega of baas op werk, partner, ouder(s), broer/zus etc).

Gelukkig is het mij, dankzij een zeer goede leermeester die al bijna 40 jaar met deze karakters werkt, gelukt om de vinger op de zere plek te leggen. Hierdoor kan ik je helpen jouw situatie met chirurgische precizie te ontleden, zodat je zelf kunt inzien en begrijpen wat er nou precies gebeurt waardoor je je telkens zo slecht gaat voelen in contact met de moeilijke mens(en) in jouw leven.

Gelukkig voor ons werken moeilijke mensen altijd met hetzelfde draaiboekje, waardoor je hun gedragingen, trucs en manipulaties snel en makkelijk kunt leren herkennen en doorzien!

Tijdens de sessies krijg je de handvatten waarmee je jezelf kunt herpakken en je overgevoeligheid voor manipulatief gedrag naar de achtergrond gaat. Je leert hoe je adequaat en effectief met de moeilijke persoon kunt communiceren zonder je kleiner te voelen of maken dan je bent. Desgewenst kunnen we de lastige situaties in korte rollenspellen oefenen, zodat je je snel weer zelfzeker en in je kracht voelt!

Uiteraard gaat het er niet om van de ander te ‘winnen’, maar om de kans op een win-win-situatie aanzienlijk groter te maken en zo de relatie te verbeteren. Om een relatie te verbeteren en gezond te maken, ontkom je er niet aan om deze ‘op het spel’ te zetten. Dit kan zeker in het begin spannend zijn, omdat je van tevoren nooit weet welke kant het op gaat. Niet elke relatie is te redden helaas, maar in dat geval is de relatie het meestal niet waard of is het niet goed voor jou om er mee door te gaan.

Toxische relaties kun je maar beter kwijt dan rijk zijn, omdat je er anders aan onderdoor kunt gaan. Vaak is het gelukkig wel mogelijk om een toxische relatie gezonder en evenwichtiger te maken. Ik ben vaak blij verrast van de reacties die mijn cliënten krijgen, wanneer de moeilijke mensen door effectieve communicatie in beweging komen en zich beter gaan gedragen.

Neem gerust vrijblijvend contact op via email, dan bespreek ik graag in een kort oriënterend telefoongesprek wat ik voor je kan doen.

Fijne dag en wellicht tot ziens!