Eetprobleem

Psycholoog Arnhem helpt bij eetstoornis

Eetproblemen bij de Wortel Aanpakken!

Herken je dit: “Nog eentje dan”, “Die was wel snel op”, “Weet je wat, ik pak er nog één”, “Shit waarom doe ik dit!”

Een eetstoornis kun je in verschillende vormen hebben. Er zijn twee hoofdgroepen: teveel eten en te weinig eten. Teveel eten leidt meestal tot overgewicht, te weinig eten kan leiden tot anorexia. Een tussenvorm is boulimia, waarbij je na een eetbui (waarbij je teveel gegeten hebt) alles uitbraakt (om overgewicht te voorkomen).

Waarom doe je dit? waarom zou je meer of minder willen eten dan goed voor je is? Dit is meestal een enorm gevecht in jezelf want je kiest er niet bewust voor. Er zit iets in je dat sterker lijkt dan je verstand. Het hek gaat van de dam en dan maakt het even niet meer uit. Spijt en woede komen later…

Let op: wanneer je een ernstige eetstoornis hebt, zoals anorexia of extreem overgewicht (obesitas), dan heb je naast psychologische hulp ook medische hulp nodig. Zoek deze zo snel mogelijk, het kan je leven redden!

Hoe kan een psycholoog je helpen bij een eetstoornis? Als je vaak de neiging hebt om teveel of te weinig te eten, heb je meestal last van een hardnekkig gevecht in jezelf! Negatieve gedachten over jezelf, jezelf lelijk en dik vinden, jezelf niet de moeite waard vinden, jezelf voornemen om het de volgende keer anders te doen…

En dan gaat het Hek wéér van de Dam! Ook kan je veel onrust hebben, eenzaamheid, spanning voelen of een (te) sterke behoefte aan troost, warmte en plezier. Eten kan lastige gevoelens even naar de achtergrond verdringen en je voelt je even wat meer ontspannen. Alleen… de gevoelens en behoeften komen telkens weer terug, sneller dan je zou willen!

Andersom kun je jezelf op een te streng dieet zetten uit angst om dik te worden, zelfs al heb je ondergewicht! Dit is rationeel niet verklaarbaar met je gezonde verstand. Er zit dus vaak een emotionele en psychologische motor achter eetproblemen. Zolang je deze niet aanpakt is het meestal heel lastig of zelfs onmogelijk om je eetprobleem alleen met wilskracht te overwinnen. Dit is ook de oorzaak van die innerlijke strijd: wilskracht tegen emoties. Emoties winnen dat gevecht meestal, omdat die 24 uur per dag doorgaan en je wilskracht is na een uur al moe.

Eetprobelemen aanpakken, hoe doe je dat?
  • neem een besluit om iets te veranderen in je gedrag, dit is essentieel want eten is verslavend en een verslaving overwinnen begint met een besluit!
  • wees rechtvaardig streng voor jezelf in het ‘gevecht’ met jezelf om niet teveel te eten
  • anders om leren gaan met lastige eetmomenten
  • versterken van gevoel van eigenwaarde en zelfacceptatie
  • jezelf beter begrijpen door te zien welke emoties je dwars zitten
  • alternatieven vinden om jezelf een goed gevoel te geven i.p.v. eten
  • waarom wilskracht alleen meestal niet genoeg is
  • meer grenzen stellen naar anderen en positiever met jezelf communiceren
  • leer hoe je je verborgen verlangens kunt gaan leven!
  • denken, voelen en doen in harmonie brengen
  • geleidelijk aan normaal kunnen eten… met een gezond gewicht!

Ik help je om de emotionele en psychologische oorzaak van je eetproblemen helder te maken zodat je jezelf beter kunt begrijpen. Vervolgens laat ik je zien hoe je in je dagelijkse leven een aantal dingen anders kunt doen dan je tot nu toe deed om de spanning te verminderen en het patroon van teveel of te weinig eten te doorbreken.

Zelf houd ik ervan om ingewikkelde dingen zo eenvoudig mogelijk te presenteren. Het leven is immers al ingewikkeld genoeg? Zo maak ik het je gemakkelijk met eenvoudige concrete aanwijzingen, die je direct dagelijks kunt doen om spanning en stress te laten afnemen. Bij Psycholoog Arnhem kom je niet vaker dan nodig!

In de praktijk heb ik ervaren dat praten alleen vaak niet genoeg is om daadwerkelijk een verandering in gang te zetten. Daarom ben ik altijd op zoek geweest en heb ik bewezen effectieve methoden gevonden om gespreksbehandeling te ondersteunen met eenvoudige oefeningen die je heel gemakkelijk en snel zelf kunt leren. De methode  EFT  (Emotional Freedom Techniques) is hier een mooi voorbeeld van.

EFT gebruik ik regelmatig als hulpmiddel in mijn psychologiepraktijk in Arnhem om de begeleiding te ondersteunen. Dit is een methode die ik je gemakkelijk in korte tijd kan leren om bij jezelf te doen, als je dit wilt natuurlijk want niets moet. De ervaring leert mij dat mensen die EFT regelmatig voor zichzelf doen, sneller spanning en stress loslaten en hierdoor sneller hun behandelingsdoel behalen. Met EFT hoef je dus minder vaak terug te komen!

Uw psycholoog in Arnhem, werkzaam in Arnhem en omstreken.
Psycholoog Arnhem bij Balans-Training voor hulp bij eetstoornissen zoals overgewicht en boulimia.