Migraine

Migrainehulp bij Psycholoog Arnhem

Wordt Vrij van Migraine

Psycholoog Arnhem helpt je effectief bij Migraine

Heb je vaak last van steeds terugkerende hoofdpijn? Heb je elke maand (of vaker) het gevoel dat je hoofd uit elkaar knalt? Veel geprobeerd, bij de dokter geweest, bijna niets werkt? Komt de migraine hoofdpijn telkens terug, zelfs als je medicijnen gebruikt? Ben je vaak compleet uitgeschakeld met helse pijnen? Baal je stevig van die frustrerende hoofdpijnen?

Heb je ook zo’n genoeg van die migraine hoofdpijn elke keer? Dan ben je zeker niet de enige! Migraine wordt door de WHO (World Health Organization) zelfs gerekend tot een van de meest beperkende chronische ziekten. Logisch als je bedenkt wat migraine is: ernstige hoofdpijn, vaak met misselijkheid, braken, buikpijn en overgevoeligheid voor licht en geluid. Met andere woorden: wanneer je een migraine-aanval hebt dan kun je gewoon een tijdje helemaal niets meer!

Medicijnen bieden meestal slechts tijdelijk verlichting, omdat deze in het gunstigste geval de symptomen bestrijden maar niets aan de oorzaak doen. Ook al kunnen medicijnen de symptomen verlichten of een migraine aanval voorkomen, de mogelijke bijwerkingen zijn soms niet mis. Zo kan er rebound-hoofdpijn ontstaan: dit is hoofdpijn als gevolg van de medicatie (bron: Medisch Dossier, 2014;3:18). Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Migrainepatiënt: “Ik heb minstens één keer per maand een aanval. Het enige wat dan helpt is slapen, maar dat kan ik niet altijd of het komt me heel slecht uit! Kon ik die migraine maar voorkomen, maar ik weet niet hoe…”

Van HoofdPijn naar Vrij Zijn

Stress wordt door veel migrainepatiënten het meest genoemd als trigger voor een hoofdpijnaanval (bron: Medisch Dossier, 2014;3:19 en Headache, 2009;49:1378-86). Deze stress kan zich gedurende de weken vooraf al opbouwen. Eigenlijk kun je een migraine-aanval zien als een vol zegelboekje dat in één keer ingeleverd wordt! Wanneer je die opbouw van stress, het sparen van ‘zegeltjes’, kunt stoppen, dan blijven de migraine aanvallen meestal vanzelf weg.

Belangrijk is inzicht in de migraine aanvallen en hoe deze zich opbouwen. Als je dit weet dan heb je de sleutel tot zelfbevrijding, want dan kun je de stress herkennen en omdraaien voor deze zich tot een migraine aanval van extreme hoofdpijn kan opbouwen.

Kun je vaak doorschieten in je perfectionisme en kun je (te) streng voor jezelf zijn? Dit zijn persoonlijkheidstrekken die ik vaak terugzie bij mensen met migraine.

Als psycholoog in Arnhem heb ik veel ervaring met het succesvol behandelen van migraine, met als resultaat dat de hoofdpijn geleidelijk minder wordt om uiteindelijk helemaal weg te blijven. Hoe doen we dit?

Aanpak bij migraine die werkt:
  • patroon van stress triggers nauwkeurig in kaart brengen
  • werken aan milder omgaan met jezelf, ook wanneer je hoofdpijn hebt!
  • afbouwen van overmatig perfectionisme
  • ontspannen en stress triggers onschadelijk maken
  • grenzen naar anderen leren voelen en aangeven, meer delegeren
  • stop met ‘stress-zegeltjes’ te sparen, zodat het ‘zegelboekje’ nooit meer vol wordt en de migraine weg blijft
  • persoonlijk anti-migraine recept waarmee je opkomende hoofdpijn kunt keren

Wanneer je schoon genoeg hebt van de migraine en er alles voor wilt doen om er van af te komen, dan werk ik graag met je samen. Ik kan je op professionele en integere wijze begeleiden om jou van die vreselijke hoofdpijnen te bevrijden. Hier is wel een commitment voor nodig, omdat ik van tevoren nooit kan zeggen hoe lang het duurt. Als je doorzet en de oefeningen en aanwijzingen opvolgt, dan gaat het wel sneller.

Afhankelijk van de aard en de ernst van je klachten, kan het 4 tot 10 maanden duren voor je zo goed als vrij bent van hoofdpijn en zelf verder kunt. Gedurende deze 4 tot 10 maanden zijn ongeveer 6 tot 12 afspraken nodig totdat je nieuwe patroon sterk genoeg is om het oude te overschrijven. Het bewijs spreekt dan voor zich: rust in je hoofd, ontspanning en meer energie en plezier in al je levensgebieden!

Heb je migraine met ondraaglijke hoofdpijnen en wil je hier van af? Neem dan vandaag nog contact op, dan bespreek ik graag open en vrijblijvend met je of en hoe ik je kan helpen!
Migraine in cijfers:

In Nederland krijgt 33% van de vrouwen en 13% van de mannen ooit in hun leven migraine. 25% van de vrouwen en 7,5% van de mannen heeft er minimaal eens per jaar last van. Migraine treft met name de beroepsbevolking: mensen tussen 15 en 55 jaar (bron: www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/hersenaandoeningen/migraine).

TIP:

Verminder je migraine ook met voeding
Naast stress als belangrijke trigger (uitlokker) van migraine, zijn ook voedingsfactoren in verband gebracht met het uitlokken van migraine aanvallen. Er zijn voedingsmiddelen met bestanddelen die mogelijk een verband met migraine kunnen hebben, zoals bijvoorbeeld mononatriumglutamaat (smaakversterker met neurotoxische eigenschappen, ook wel MSG of E621 genaamd), aspartaam (kunstmatige zoetstof die in de lever omgezet wordt in formaldehyde oftewel ‘sterk water’), maar ook cafeïne, sulfieten (o.a. in wijn), tyramine (in kaas), fenylethylamine (in chocolade), tyrosine (in eiwitrijke voeding), nitraten (o.a. in vlees) en histamine (o.a. in bier) en andere voedingsbestanddelen waar men mogelijk allergisch voor kan zijn. Een eliminatiedieet kan in deze gevallen soms een aanzienlijke vermindering van migraine aanvallen geven (bron: Medisch Dossier, 2014;3:18).

PS Onderzoek altijd  zelf met gezond verstand de mogelijkheden. Psycholoog Arnhem is niet aansprakelijk voor de juistheid van deze informatie over voeding bij migraine. Neem bij twijfel over de hoofdpijnklachten altijd eerst contact op met een (huis)arts.