Geld, Emoties en Psychologie

Wie zegt dat geld niet belangrijk is?

Of je het wilt of niet, of je het leuk vindt of niet, onze samenleving zit tegenwoordig zo in elkaar dat iedereen geld nodig heeft om te leven. Bij de supermarkt kun je niet betalen met kippen, graan of een leuk liedje op je gitaar. Daarom ben ik altijd verbaasd als ik iemand hoor zeggen ‘geld is niet belangrijk voor mij’.

Simpel gezegd: geen geld = STRESS. Je kunt de huur of hypotheek niet betalen, je kunt geen eten kopen, je kunt je mobiel niet betalen, je kunt niet eens een kopje koffie drinken zonder geld! Geen geld hebben of je inkomen verliezen kan dus heel veel stress veroorzaken. Ook als je wel een inkomen hebt, kun je stress krijgen door ONZEKERHEID over je inkomen, wanneer het bedrijf waar je voor werkt bijvoorbeeld aan het reorganiseren is.

Als psycholoog ben ik mij in het onderwerp Geld gaan verdiepen toen ik de samenhang zag tussen geld en EMOTIES. Anders gezegd: Geld kan de meest heftige emoties boven laten komen, zoals extreme blijdschap wanneer je een grote geldprijs wint en extreme boosheid en verdriet wanneer iemand je voor veel geld heeft opgelicht. Ook de wereldwijde geld CRISIS die nu aan de gang is, kan veel mensen een onzeker, boos en onmachtig gevoel geven.

Geld en Psychologie gaan dus hand in hand. Wat ik als psycholoog over geld heb geleerd, is dit: Geld is niet goed en geld is niet slecht, geld is alleen dat wat jij VOELT en DENKT! Als je je houding ten opzichte van geld kunt veranderen, dan verandert de rol van geld in jouw leven. Zowel in positieve als in negatieve zin! Heb je een hekel aan geld, dan zul je waarschijnlijk niet veel geld hebben of kunnen houden. Hou je van geld (BAH, dat klinkt vies, hé), dan kan het zijn dat je makkelijker verstandige beslissingen neemt over wat je met je geld doet.

Wie Rijk wil zijn kan dat worden, maar niet Snel!
Eén van de grootste schandalen van deze tijd, is dat bijna niemand op school leert wat geld nu werkelijk is en hoe geld in de maatschappij nou eigenlijk werkt. Je leert hooguit dat je moet sparen, niet meer uitgeven dan je verdient en dat je moet beleggen in een fonds voor je pensioen. Dit is wat regeringen, sommige van de rijkste mensen en financiële bedrijven jou willen laten doen, zodat zij meer geld verdienen en jouw geld kunnen gebruiken om begrotingstekorten te dichten. Dit is echter geen goed advies, omdat in een wereld van inflatie het spaargeld steeds minder waard wordt (ondanks de spaarrente). Ook het beleggen in fondsen kan zeer riskant zijn in een wereld waarin de waarde van obligaties en aandelen steeds onzekerder wordt, door economische veranderingen en een schuldenberg die nooit meer afbetaald kan worden. Een steeds groter aantal mensen weet niet of ze nog wel met pensioen kunnen gaan.

Geld en Emoties!
Misschien een beetje vreemd om bij een psycholoog te komen met vragen over geld. Maar onthoud dat geld in alle aspecten van ons leven een grote rol speelt, of je wilt of niet. Door discussies over geld gaan relaties kapot of er is ruzie in de familie over geld. Geld kan ongewild een grotere rol in je leven spelen dan je lief is. En hoe jij met geld omgaat en de hoeveelheid geld in je leven, is meer afhankelijk met hoe je psychologisch tegen geld aankijkt dan het getal op je bankrekening. Zo blijkt bijvoorbeeld dat veel mensen die een grote prijs gewonnen hebben, bijvoorbeeld in een loterij, dit geld binnen 6 tot 24 maanden helemaal kwijt zijn! Gewoon omdat ze nooit geleerd hebben HOE je geld als een ondersteunende kracht in je leven kunt inzetten en HOE je verstandig kunt investeren. Geld alleen lost dus nooit geld problemen op! Hiervoor moet je je hersens gebruiken en je gevoelens en gedachten over geld veranderen, zodat je hierdoor vanzelf andere dingen met je geld gaat doen.

Wil je weten wat ik als Psycholoog Arnhem voor jou kan betekenen en wat voor begeleiding op het gebied van geld voor jou belangrijk is op dit moment? Wil je geldproblemen oplossen of wil je leren hoe je rijk kunt worden? Neem vrijblijvend en GRATIS contact op met een email of telefoontje en open je mind voor een nieuwe, verfrissende kijk op hoe geld voor jou kan werken:

Geldprobelemen aanpakken, hoe doe je dat?

 • Geldproblemen aanpakken: wat is je bestedingspatroon en waar gaat het mis?
 • welke emoties heb je rond geld en schuld?
 • leer te begrijpen wat geld eigenlijk is en hoe je meer geld kunt aantrekken
 • alternatieven vinden om jezelf een goed gevoel te geven i.p.v. geld uitgeven
 • oefeningen om beperkende denk- en gedragspatronen t.o.v. geld te doorbreken
 • verander je overtuigingen over geld en voel je vrij, ook al heb je schulden!
 • leer hoe de allerrijksten en grote bedrijven jouw geld proberen in te pikken
 • leer de echte spelregels van geld en hoe je meer controle krijgt over jouw geld
 • wat is jouw definitie van Rijk zijn en welke rol speelt dit in jouw leven?
 • leer waarom veel geld krijgen je problemen NIET oplost!
 • positiever over geld communiceren met jezelf en anderen
 • praktische oefeningen om vrij te zijn van angst en stress over geld en schuld
 • denken, voelen en doen rond geld in harmonie brengen

Ik help je om de emotionele en psychologische oorzaak van je geldproblemen helder te maken zodat je jezelf beter kunt begrijpen. Vervolgens laat ik je zien hoe je in je dagelijkse leven een aantal dingen anders kunt doen dan je tot nu toe deed om stress en spanning te verminderen en het patroon van te weinig geld te doorbreken.

Neem gerust vrijblijvend contact op dan bespreken we wat we kunnen doen!

Zelf houd ik ervan om ingewikkelde dingen zo eenvoudig mogelijk te presenteren. Het leven is immers al ingewikkeld genoeg? Zo maak ik het je gemakkelijk met eenvoudige concrete aanwijzingen, die je direct dagelijks zelf kunt doen om spanning en stress te laten afnemen. Bij Psycholoog Arnhem kom je niet vaker dan nodig!

In de praktijk heb ik ervaren dat praten alleen vaak niet genoeg is om daadwerkelijk een verandering in gang te zetten. Daarom ben ik altijd op zoek geweest en heb ik bewezen effectieve methoden gevonden om gespreksbehandeling te ondersteunen met eenvoudige oefeningen die je heel gemakkelijk en snel zelf kunt leren. De methode  EFT  (Emotional Freedom Techniques) is hier een mooi voorbeeld van.

EFT gebruik ik regelmatig als hulpmiddel in mijn psychologiepraktijk in Arnhem om de begeleiding te ondersteunen. Dit is een methode die ik je gemakkelijk in korte tijd kan leren om bij jezelf te doen, als je dit wilt natuurlijk want niets moet. De ervaring leert mij dat mensen die EFT regelmatig voor zichzelf doen, sneller spanning en stress loslaten en hierdoor sneller hun behandelingsdoel behalen. Met EFT hoef je dus minder vaak terug te komen!

Uw psycholoog in Arnhem, werkzaam in Arnhem en Online voor heel Nederland. Psycholoog Steven de Nie in Arnhem bij Balans-Training helpt je beter met geld om te gaan door de psychische en emotionele kant van geldproblemen aan te pakken. Laat geld vóór je werken in plaats van tegen je! Meer geld alleen lost die problemen (bijna) nooit op!